Ons team
De oprichter van Platform Potifar
Mijn naam is Egbert Born, de oprichter van Platform Potifar. Ik woon in Amsterdam, de vestigingsplaats van het Platform. Vals beschuldigd worden van een zedendelict is een levens veranderende gebeurtenis. Dat is mij ook gebeurd: In juni 2017 ben ik vals beschuldigd van aanranding. Het is een situatie waarvan ik nooit had verwacht dat die mij zou kunnen overkomen.
De beschuldiging is in de categorie ‘volledig verzonnen.’ Ik ben voor iemand langs gelopen, er is niet eens een aanraking geweest. Maar de jongedame dikte het verhaal in een paar dagen tijd steeds verder aan, van ‘hij probeerde’ tot een daadwerkelijke aanranding met fysieke dwang. Officieel kreeg ik dat pas te horen via een brief van de zedenpolitie, eind augustus 2017. Waarin ik werd ‘uitgenodigd voor verhoor en arrestatie’. Helaas heb ik daarna veel meegemaakt van de ontstellend slechte manier waarop politie en justitie met een onterechte beschuldiging omgaan. Uiteindelijk heeft de vervolging bijna vijf jaar geduurd. In hoger beroep bij het gerechtshof had ik hulp gekregen van een zeer goede advocaat die gespecialiseerd is in het bijstaan van mannen die vals beschuldigd worden van een zedendelict. Zij heeft zoveel boven tafel gekregen dat zelfs de aanklager, de advocaat-generaal, in hoger beroep vrijspraak eiste. En dat is het ook geworden.
Echter krijg ik daarmee niet de vijf jaar terug dat ik onterecht ben vervolgd. Mannen die vals beschuldigd zijn, worden vaak aan hun lot overgelaten door hulporganisaties. En het is moeilijk om lotgenoten te vinden omdat veel mannen een valse beschuldiging zelf proberen te doorstaan. Het kan vriendschappen kosten, je werk en nog veel meer dagen van ellende. Ook bij een vrijspraak waarbij u helemaal niets gedaan hebt, staat u met die vrijspraak tot uw tachtigste jaar in het justitieel register geregistreerd met de beschuldiging van het zedendelict.
Daarom vind ik het belangrijk dat er een Platform is voor deze mannen om te weten dat je niet alleen staat. En ‘je bent het niet alleen’. Het is voor mij belangrijk dat u en de buitenwereld kan zien dat u niet de enige bent die vals beschuldigd wordt.
Met de interviews op de site wil ik mannen die dat willen een podium bieden om hun verhaal te vertellen. En mannen die er nog niet aan toe zijn om hun verhaal te delen een plek te bieden waar ze via de verhalen van anderen een vorm van troost en herkenning bieden voor de afschuwelijke situatie waar ze zelf in zijn beland. De interviews zijn zowel met mannen die het is overkomen als anderen die betrokken zijn bij het onderwerp ‘valse beschuldiging van een zedendelict’.
Ook wil ik de stem van deze mannen laten horen in de media. Sinds #MeToo in 2017 op social media is begonnen, is er volop aandacht voor vrouwen die slachtoffer zijn van een zedendelict. Echter na de uitzending van Tim Hoffman over misstanden bij The Voice of Holland zie je ook steeds meer verhalen waar helemaal niet van vaststaat wat er precies is gebeurd. De stem van de vals beschuldigde wordt onvoldoende gehoord. Dat gaat Platform Potifar veranderen.
Een van de advocaten die me heeft bijgestaan in een artikel 12 procedure om de valse aangeefster alsnog vervolgd te krijgen vertelde me dat hij in 20 jaar tijd maar 1 keer heeft meegemaakt dat een valse aangeefster veroordeeld is. Dat vind ik niet rechtvaardig. Zijn belangrijke tip: “Richt je op het beleid, niet slechts op je eigen zaak.” En dat is wat Platform Potifar gaat doen: aan de poort rammelen bij de politiek tot de actiepunten die we hebben geformuleerd zijn omgezet in een beter beleid bij politie en justitie.
In de afgelopen jaren heb ik contact gekregen met meer mannen die vals beschuldigd zijn van een zedendelict. Veel van hen blijven graag anoniem. Ze dragen allemaal op hun manier bij om Platform Potifar een duidelijker beeld te laten krijgen waar het beleid ontspoort en hoe we dat kunnen verbeteren. Er is altijd ruimte voor meer mensen die wat willen betekenen voor Platform Potifar. Kijk daarvoor ook op de pagina contact, hoe u kunt helpen.