Platform Potifar biedt in de eerste plaats steun aan mannen die vals beschuldigd worden van aanranding, verkrachting of een ander zedendelict. Wij willen ook een betere rechtsbescherming. De 4 belangrijkste doelen die wij politiek willen bereiken:
- Verbeteren deskundigheid politie valse aangiftes zedendelicten:
- Onderzoek naar valse aangifte zedendelicten moet terug naar de zedenpolitie, waar expertise over zeden is
- Een man die aangeeft vals beschuldigd te zijn moet bij de zedenpolitie aangifte kunnen doen bij gespecialiseerde zedenrechercheurs. De zedenpolitie benoemt die optie proactief aan de beschuldigde.
- Voor het alternatieve scenario moet een duidelijker protocol opgesteld worden.
- Betere terugkoppeling uit strafproces bij vrijspraak, de zedenpolitie is nu onvoldoende een lerende organisatie.
-
“Een misdaad? Dan ook straf. Het kan niet zijn dat mannen jarenlang vervolgd worden doordat iemand om wat voor reden dan ook een valse aangifte doet en er altijd mee weg komt. Daarom is een specifiek wetsartikel nodig om deze valse aangevers te vervolgen voor hun afschuwelijke misdaad.
- Aanvulling Wet Seksuele Misdrijven met strafbaarstelling valse aangiftes zedendelicten. Wat ‘de valse aangever’, en de ‘vals beschuldigde’ benoemt en deze misdaad strafbaar stelt.
- Een valse beschuldiging van een zedendelict valt nu onder artikel 188, maar vervolging van de valse aangeefster/aangever is ‘uitbesteed’ aan de reguliere politie en onderzoek vindt niet of nauwelijks plaats. De gevolgen van een valse beschuldiging zijn voor de man enorm, daarom is een aanvullend wetsartikel in de Wet Seksuele Misdrijven passend. In dat wetsartikel mag niet langer als voorwaarde voor straf staan dat de beschuldiging ‘bewust’ is gedaan. Deze voorwaarde is dermate belemmerend, dat het een eerlijke onderzoeksfase belemmert, waarbij de nare gevolgen vooral de ten onrechte beschuldigde treffen. De zedenpolitie zoekt voortaan de waarheid, de rechter bepaalt de verzachtende omstandigheden.
- Vernieuwing Aanwijzing Zeden 2016, het werkprotocol van politie en justitie. Met een duidelijker onderscheid tussen wat de werkwijze is bij echte slachtoffers en hoe de politie moet handelen bij valse aangeefsters/aangevers. Benoem mannen die slachtoffer worden van valse beschuldiging expliciet. Dat zijn vals beschuldigden, geen ‘verdachte’. Niet iedereen die aangifte doet van een zedendelict is ‘slachtoffer’.
- Waarheidsvinding als uitgangspunt, niet ‘het verhaal van het slachtoffer’ direct als betrouwbaar aannemen. Teveel leunt de zedenpolitie op de onjuiste basishouding: ‘is dit een bewijsbare zaak?’, maar hoort te zoeken naar: ‘wat is er gebeurd?’
- Jaarlijkse publicatie en onderzoek door Ministerie van Justitie en Veiligheid aantal valse aangiftes en aantal vervolgde valse aangeefsters/aangevers van een zedendelict.
- De maatschappelijke balans tussen aandacht voor echte slachtoffers en vals beschuldigde mannen is volledig zoek. Bij de zedenpolitie en het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt niets geregistreerd over valse aangiftes. Elk inzicht ontbreekt. Een registratie met jaarlijkse publicatie in de media is van groot belang.
- Het ontbreekt aan regelmatig wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van valse aangifte voor mannen. Alle aandacht gaat slechts uit naar vrouwen. Platform Potifar wil jaarlijks onderzoek om die sociale en maatschappelijke gevolgen in kaart te brengen. Met oog voor verbeterpunten in de werkwijze van zedenpolitie en justitie.
- Elk regiokorps zedenpolitie houdt bij hoeveel zaken zij aan de kant leggen bij een vermoeden van valse aangifte. Elk regiokorps rapporteert bij het ministerie hoe vaak zij bij het OM een vervolging van valse aangifte vragen. De minister informeert de Tweede Kamer.
- Sociale ondersteuning Slachtofferhulp en compensatie schade.
- Veel mannen die vals beschuldigd worden, worden direct op non-actief gezet. Of gecanceld voor opdrachten, terwijl er nog niets is bewezen. Sociale isolatie is een groot risico en financieel kan het zomaar een grote ramp zijn. Ook als u helemaal niets strafbaars hebt gedaan. Slachtofferhulp Nederland biedt deze mannen helemaal niets. Die organisatie laat zich leiden door het politieonderzoek. De politie volgen is niet de rol en taak van een hulpverleningsorganisatie. Investeren in kennis van de gevolgen van een valse beschuldiging van een zedendelict en juiste opvang moet verbeteren.
- De financiële schade van een valse beschuldiging is vaak enorm. Niet slechts baanverlies, het hele toekomstbeeld kan onmogelijk worden. Justitie en politie laten deze mannen na vrijspraak aan hun lot over. Dat is niet rechtvaardig. Zedenzaken kunnen jaren duren. Het is niet juist dat valse aangeefsters/aangevers daar mee weg komen en alle schade door een vals beschuldigde man zelf wordt gedragen.
- De zedenpolitie en de minister van Justitie moeten in de media actief het publiek informeren over het leed van vals beschuldigde mannen.