Heb ik een advocaat nodig?
Ja. Wacht daar niet mee tot er aangifte is gedaan. Zoek altijd een advocaat die gespecialiseerd is in zedenzaken.
Is het verstandig zelf contact op te nemen met de politie?
Nee. Doe dat niet. Vals beschuldigd worden van een zedendelict is een hele serieuze beschuldiging. Ga er niet vanuit dat u dat wel even ‘recht kan zetten’ door zelf alvast met de (zeden)politie in gesprek te gaan. Alles kan tegen u gebruikt worden, dus doe niets zonder uw advocaat
Moet ik het mijn vrienden vertellen?
In eigenlijk alle gevallen is dat verstandig. Vals beschuldigd worden van een zedendelict ligt enorm gevoelig en is heel ingrijpend om mee te maken. Dat lukt niemand zonder steun. Doe dat in een privégesprek, post er niets over op social media.
Kan ik het delen met mijn huisarts?
De psychologische gevolgen zijn verschillend per persoon. Als u net gehoord hebt dat u beschuldigd bent zijn de gevolgen nog niet te overzien. Maar dat de impact voor elke man groot is staat vast. Dus contact opnemen met uw huisarts kan zeker verstandig zijn. Vertel gewoon uw verhaal.
Geeft Platform Potifar juridisch advies?
Platform Potifar is geen juridisch hulploket. Wij luisteren naar uw verhaal. En kunnen vragen over sommige juridische begrippen beantwoorden. Echter, zedenzaken zijn juridisch heel ingewikkeld. Dus voor specifieke vragen over uw zaak is het nodig dat u zo snel mogelijk een goede zedenadvocaat in de arm neemt.
Hoe vaak komt een valse aangifte van een seksueel misdrijf voor?
Wisten we dat maar. Op basis van buitenlandse onderzoeken gaat men uit van 4 tot 5 %. In Nederland is het enige onderzoek wat in 2019 door het ministerie van Justitie en Veiligheid naar valse aangiftes bij zedendelicten door het WODC eerst een paar jaar op de plank blijven liggen. De politie en het openbaar ministerie wilden geen medewerking verlenen aan dit specifieke onderzoek. In 2023 is het daarna stop gezet.
Zijn het altijd vrouwen die een valse aangifte doen?
Dat is niet het geval. Het komt ook voor dat mannen worden beschuldigd door een andere man. Of, in situaties waar het gaat om een kind in een schoolsituatie, waar een situatie onjuist wordt uitgelegd als een seksueel delict, dat dit de ouders aanzet tot het doen van de aangifte. Om hun kind te beschermen. Echter, zo vind Platform Potifar, zijn er nu onvoldoende waarborgen dat de man die ten onrechte beschuldigd wordt meegezogen wordt in een jarenlange juridische tredmolen. En de man de mogelijkheid wordt ontzegt aangifte van valse aangifte te doen. Die situatie is onevenwichtig.
Je wordt toch vrijgesproken als je niets gedaan hebt? Wat is dan het probleem?
Vanuit een puur juridisch standpunt klopt dat. Echter de gevolgen en impact voor een man die in een situatie ten onrechte beschuldigd wordt van een zedendelict zijn enorm. Ook als u vrijgesproken wordt blijft er iets aan u kleven. In een uitspraak staat zelden ‘deze man heeft dat niet gedaan.’ Er wordt slechts uitspraak gedaan of het wettelijk en overtuigend bewezen kan worden. Het jarenlange onderzoek in de aanloop naar een seponering of rechtszaak is ook psychologisch enorm moeilijk om mee om te gaan en beheersbaar te houden. Uw leven staat op zijn kop. Ook na vrijspraak kunnen mensen het u nadragen.
Waarom onderzoekt de zedenpolitie geen valse aangiftes van zedendelicten?
Het formele antwoord is: de politie zegt ‘een valse aangifte is geen zedendelict’. Het wetsartikel 188 WvS gaat zelfs niet eens over wat de man wordt aangedaan, maar over de last die de overheid er van heeft. Ook wijst de politie op ‘capaciteitsproblemen’. Platform Potifar vind dat geen goed gebalanceerde opvatting. Want in het onderzoek naar de valse beschuldiging wordt juist wel capaciteit van de zedenpolitie gestoken. De lasten zijn voor de beschuldigde, de valse aangeefster/aangever hoeft niets te vrezen.